sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Los parasitos

Yksi asia, mikä ei vaihtamalla parane, on koirien loisten määrä. Kun koiran tuo Suomesta Espanjaan ei vaadita kuin raivotautirokoite ja EU-passi. Järkikin tietenkin sanoo, että lämpimissä maissa kirppuja on enemmän eli sellainen lääkitys tietenkin vaaditaan. Suomessahan lähinnä ongelmana on kausittai esiintyvät täit, joita mun koirissa ei varmaan kymmeneen vuoteen ole ollut. Ja tietenkin punkit kesällä. Nenäpunkkia oli joskus, mutta siitä varmaan 15 vuotta, kun sellaiseen viimeksi olen törmännyt.

Täällä sitten onkin muutama uusi tuttavuus. Tai ei lähemmin onneksi olla törmätty, mutta lääkkeet haettiin eläinlääkäristä, koska eivät ole kovinkaan houkuttelevia.

Sydänmato on ensimmäinen tapaus, tappava sellainen, jos sitä ei hoideta. Ja Espanjassa sitä esiintyy runsaasti. Se otus saattaa elää seitsemän vuotta ja olla 30 senttiä pitkä. Sellaista en Viljaan halua, joten lääkkeet on annettu. Lääkkeenä Cardotek. Se on lihaherkun näköinen lääke, joka annetaan kerran kuussa.

Koirapunkit levittävät Ehrlichia Canista. Se oireileen kovana kuumeena ja hoidetaan antibiooteilla.

Kolmantena ilona on Leishmania, jota levittää niinkin kiva otus kuin hietasääski. Malagan alueella eli täällä sitä on 35 % koirista. Loinen elää valkosoluissa ja leviää siellä aiheuttaen yleisinfektion ja kuoleman. Ja siihen ei ole parannusta eli tautia vaan jarrutetaan.

Näihin kahteen toimii ihan ns. perinteinen lääke, joka karkottaa kirput, punkit ja hyttyset eli täällä tehokkain on Advantix. Sitä myös kerran kuussa pipetillinen koiruuden niskaan.

Helpolla tapahtuu siis ennaltaehkäisy. Mutta hintaa tietenkin tästä kertyy enemmän. Ällöotuksia!

Vilja on siis ennaltaehkäisty, joten tyyppi kunnossa :-)

Kun Suomeen taas tullaan, pitää olla vielä yksi lisälääke. Eli ekinokokkoosia eli tietynlaisia heisimatoja vastaan annattu lääkitys. Se annetaan 1-5 vuorokautta ennen maahan saapumista. Nappi siis naamaan ja passiin merkintä. Tuontiehdoista löytyy hyvin tietoa Eviran sivuilta.

Faktat tarkensin täältä: http://www.espanjankatukoirat.com/adoptio/sairaudet/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti