torstai 23. lokakuuta 2014

Suomi on pieni maa ja kaukana

Tämä on ensimmäinen kerta, että olen näin kauan pois Suomesta. Pisin aika on ollut kolme viikkoa, kun olin kielikurssilla 16-vuotiaana. En ole opiskellut tai ollut töissä tai reppumatkaillut pitkiä aikoja. Lomamatkat ovat olleet aina pitkästä viikonlopusta kahden viikon pätkiin. Sen siitä saa, kun on töissä "kahdeksasta neljään" ja lomaa (ja rahaa) on rajattu määrä.

Nyt täällä yli 3000 kilometrin päässä on jännä katsella Suomea. Yksi asia on selkeytynyt täällä ollessa. Suomi on pieni ja ja Suomi on todella kaukana. Olen ihmetellyt monesti muiden kanssa, että miten ihmeessä jotkut esim. jenkit ei tiedä edes missä Suomi on. Täältä katsottuna en sitä enää niin ihmettele. Suomi tuntuu olevan todella kaukana ja jossain ihme nurkassa kaiken muun takana.

Täällä Suomea en sanota kuuluvan Skandinaviaksi. Siihen kuuluu vain Ruotsi, Norja ja Tanska, jotka kieleltään ovat samankaltaiset. Tapasin jopa yhden tanskalaisen omanikäisen naisen, joka ei ollut kuullut Suomesta juuri mitään ennen kuin tutustui ystävänsä suomalaiseen vaimoon. Suomi näyttää täältä käsin olevan enemmän itää kuin länttä. Paljon on vielä Suomibrändillä tekemistä.

Kun täältä käsin seuraa ruotsin sukellusveneskandaalia (heh) ja venäläisiä suklaalevyjä, jossa Suomi on piirretty 2015 kuuluvaksi Venäjään, tuntuu ajatukset todella pelottavilta. Ehkä Suomessa niille osataan nauraa ja ehkä siellä olevana tilanne ei näyttäisi mitenkään erikoiselta. Mutta täältä käsin näyttää hurjalle. Venäjä pyörii siinä Suomen ympärillä ja pikkuruinen Suomi on siellä yksin. Jos idästä hyökättäisiin, joku varmaan tulisi apuun, mutta jos tstrategiana on hidas hivuttautuminen, kukaan ei varmaan edes huomaisi, että Suomessa heiluu erivärinen lippu. Hurjalta siis vaikuttaa täältä kaukaa katsottuna vaikka totuutta asioissa ei olisikaan. Hölmö ajatus tulee mieleen, että uskaltaanko Suomeen tulla. No heh joo, mutta kuitenkin.

On meitä suomalaisia tosi vähän. Näyttää siltä, että täällä päin on jo aika suuri osa. Kuulostaa myös siltä, että muuttoliikenne tänne suuntaan on kasvamassa. Yksi sun toinen on kyllästynyt Suomen ilmastoon ja yksi sun toinen on kyllästynyt suomalaiseen niuhottamiseen ja tiukkapipoisuuteen.

Pakolaisia on erilaisia.

2 kommenttia:

  1. Näin on. Tosi usein sitä huomaa olevansa ensimmäinen suomalainen, jonka kohtaamansa henkilö on tavannut koskaan. Mukavaa päästä luomaan maabrändikuvaa, mut ei sen ihan näin pitäisi mennä! Jaan myös ajatuksesi Venäjän suhteen. Vähän arveluttaa palata takas.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kuulla, mä ajattelin, et oonko tulossa pimeeks Venäjä-ajatusteni kanssa :-D Saunakin on täällä mennyt ruotsalaisille.

    VastaaPoista